Meftune yemeği hangi yöreye ait?
Medfûne veya meftune, Diyarbakır yemeklerinde yer alır. Badılcan adı verilen patlıcandan yapılır. Diyarbakır’ın lezzetlerinden biridir ve bazı insanlar bu isimle ünlüdür.” Medfûnenin tanımı, 1764 tarihli Risale’de (Yemek Risalesi (Türk yemeği: 18. yüzyıl yemek üzerine el yazması bir inceleme)) bu tanımla başlar.
Meftune düdüklüde kaç dakikada pişer?
Hazırlanışı: Eti su ilave edip düdüklü tencerede 15 dakika pişirin.
Meftuni nedir?
Türkçede “meftun” kelimesi “bağlı” veya “takıntılı” anlamına gelir. Özellikle Osmanlı döneminde sıkça kullanılan ve sevgiyle değer verilen bir kelimedir. Yakılmış veya baştan çıkarılmış ve uzaklaştırılmış gibi anlamlarla mecazi olarak değer verilir.
Meftun nasıl kullanılır?
“Meftun”un ne anlama geldiği sorusunun cevabı aşkta yatar. Bir şeyi aşırı seven ve ona çılgınca bağlanan kişilere de aşık denebilir. “Olmak” fiiliyle kullanılan kelimenin kullanım sıklığı düşüktür. “Birini veya bir şeyi o kadar çok sevmek ki, ona karşı tutku geliştirmek” anlamında kullanılan meftun kelimesi de abartılı bir anlama sahiptir.
Meftunenin yanına ne gider?
Eğer yemeği davet ettiğiniz misafirleriniz için tarifimizi hazırlamak isterseniz, meze olarak domates çorbası, garnitür olarak makarnalı pirinç pilavı veya bulgur pilavı kullanabilirsiniz; garnitür olarak ise Rus salatası, havuç tarator ve çoban salatası mutlaka hoşunuza gidecektir.
Diyarbakır’ın en meşhur yemeği nedir?
Meftune, Diyarbakır’ın en popüler yemeği olarak bilinir ve et yemeği kategorisine girer. Meftune etiyle hazırlanan yemeğin akşam yemeklerinde baharat ve soslarla servis edildiği bilinmektedir. Salça ve yoğurtla hazırlanan pıçık yemeği, Diyarbakır’ın en ünlü yemekleri arasındadır.
Dana işkembe düdüklüde kaç dakikada pişer?
İşkembeyi yıkayıp küçük parçalara ayırın, üzerine iki kilo kaynar su ekleyip düdüklü tencereye alın ve 45 dakika pişirin. Bir tavada yağı, salçayı, unu ve tuzu kavurun, işkembenin suyunu yavaş yavaş ekleyin, kaynatın, sonra kavrulmuş malzemeleri düdüklü tencereye koyun, 15 dakika daha pişirin, çorba hazır ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Islanmamış kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer?
Islatılmamış fasulyeler ıslatılmış fasulyelerden daha uzun sürede pişer. Düdüklü tencere bu süreci hızlandırsa da, ıslatılmadan pişirilen kuru fasulyeler yaklaşık 40 dakikada hazır olur.
Düdüklüde nohut kaç dakikada haşlanır?
Nohutların düdüklü tencerede pişme süresi ıslatılıp ıslatılmamasına göre değişir. Islatılmış nohutlar düdüklü tencerede genellikle 30-40 dakika içinde pişer. Islatılmamış nohutların pişme süresi biraz daha uzundur ve yaklaşık 40-50 dakika olabilir.
Patlıcan meftune nedir?
Diyarbakır’ın en meşhur lezzetlerinden biri olan meftune, et, domates ve patlıcanla hazırlanıyor. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan meftune, akşam menülerinde doyurucu ve doyurucu bir yemek olarak denenebilir.
Meftun ve maşuk ne demek?
Aşk, Divan edebiyatında en sık işlenen temalardan biridir. Aşk bağlamında, sevgiliye duyulan aşkı ifade etmek için sıklıkla meftun kelimesi kullanılır. Bu kelimenin kökeni olan fitne kelimesi hem “ateşle yanmak” hem de “kargaşa içinde, yoldan çıkmak” anlamında kullanılır.
Ozan Meftuni kimdir?
Çorum’un en sevilen halk ozanlarından Meftuni Topçu vefat etti. Merkez Kuşsaray köyü nüfusuna kayıtlı olan Meftuni Topçu, bir süre Hollanda’da yaşadıktan sonra Mersin’e taşınarak hastalığının tedavisini burada gördü.
Kuru meftune nasıl yapılır?
3 yemek kaşığı sulandırılmış domates salçası eklenir ve kavrulur. Kurutulmuş domatesler eklendikten sonra ete biraz su eklenir ve kaynatılır. Kaynayınca haşlanmış patlıcan ve biber eklenir. Her yeri örtecek kadar su eklendikten sonra sarımsak, tuz ve acı biberler eklenip pişirilir.
Meftun ne yemeğidir?
Merhaba sevgili arkadaşlar, bugün sizlerle Diyarbekir’e ait çok güzel bir patlıcan yemeği olan MEFTUNE yemeğini paylaştım. Hazırlaması kolay ve çok lezzetli olan bu yemeği gönül rahatlığıyla misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Meftun hangi dilde?
meftun – Nişanyan Sözlüğü. Arapça maftūn مفتون “yanmış, baştan çıkarılmış” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ftn kökünden gelir.
Meftune hangi dilde?
Geleneksel bir Kürt yemeği olarak tanımlanabilir.
Kuru patlıcan hangi yöreye ait?
Antep’te kuru patlıcan üretim alanı benzer iklim özelliklerine sahiptir. Bunlar Oğuzeli, Nizip, Karkamış ve Araban ilçeleridir. Kuru patlıcan üretimi yapılan illerin ortalama sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük sıcaklık değerlerinin Gaziantep ilinin bu ilçelerinde kaydedildiği görülmektedir.
Meftune nasıl bir yemektir?
Diyarbakır’ın en meşhur lezzetlerinden biri olan meftune, et, domates ve patlıcanla hazırlanıyor. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan meftune, akşam menülerinde doyurucu ve doyurucu bir yemek olarak denenebilir.
Meftune kız ne demek?
Aşık ve tutkuyla bağlı kadın (veya kız) anlamına gelir. Ayrıca patlıcandan (bazı yerlerde kabakla da yapılır) ve etten yapılan bir tür yahnidir. Diyarbakır’ın kalbinden gelen yemek. Ekşi ve lezzetli olur. Annesi yaparsa daha iyi olur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kelimelik Oyunu Ilk Ne Zaman Çıktı