Ev hizmetlerinde çalışanların tazminat hakkı var mı?
Ev işçileri İş Kanunu’na tabi olmadıkları için kıdem tazminatına hak kazanmazlar. Ancak Borçlar Kanunu’nda düzenlenen bazı diğer tazminat türlerinden faydalanabilirler.
Ev hizmetlerinde çalışanların ihbar tazminatı nasıl hesaplanır?
Buna göre, fesih hakkının kötüye kullanılması nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi halinde işveren, işçiye ihbar süresine ait ücretinin üç katı tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür.
Ev hizmetlerinde çalışanların yıllık izin hakkı var mı?
Ev işçileri yıllık izin alabilir mi? Evet. Borçlar Kanunu’nun 422. maddesine göre, “İşveren, en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yılda en az 2 hafta ücretli yıllık izin ve en az 18 yaşında ve 50 yaşını doldurmuş işçilere yılda en az 3 hafta ücretli yıllık izin vermekle yükümlüdür.”
Kimler ihbar tazminatı almaya hak kazanır?
İhbar süresi gözetilmeksizin iş ilişkisinin sona erdirilmesi halinde, 6 aydan az çalışmış olan çalışanlara 2 haftalık ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. 6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışmış olan çalışanlara 4 haftalık ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. 1,5 ile 3 yıl arasında çalışmış olan çalışanlara 6 haftalık ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Ev hizmetlerinde çalışanlar İş Kanunu kapsamına girer mi?
Sonuç olarak, ev işçileri 4857 sayılı İş Kanunu’nun kapsamı dışında bırakılmıştır (m. 4/1). İş hukukunda ev hizmetleri, temizlik, yemek pişirme ve ütüleme gibi günlük ev işlerini de kapsayacak şekilde anlaşılmaktadır.
Ev hizmetlerinde çalışanların işsizlik maaşı alabilir mi?
Tüm ev işçileri ve bakıcılar işsizlik sigortası kapsamındadır. Başka bir deyişle, ev işçileri İş Kanunu kapsamında fesih, kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi haklara sahip değildir, ancak işsizlik durumunda işsizlik sigortasından para alabilirler.
1 günlük ihbar tazminatı ne kadar?
1 günlük brüt ücret = 9.000:30 = 300 TL. İhbar süresi hizmet süresine bağlı olarak 8 haftadır: 8 x 7 = 56 gün. Brüt ihbar ücreti = 56 x 300 = 16.
Ev hizmetlerinde çalışanlar rapor parası alabilir mi?
Bu şekilde çalışanlara sadece İşçi Tazminatı ve Meslek Hastalığı sigorta kolları uygulanırken, Sağlık Sigortası kolu uygulanmamaktadır. Bu nedenle bu kişiler hastalık durumunda SSI Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Hastalık İzni) ve diğer Sağlık Sigortası haklarından yararlanamamaktadır.
Ev hizmetlerinde çalışanların işten çıkışı nasıl yapılır?
Ayda 10 gün ve üzeri evde bakım hizmeti veren sigortalının işinden istifa etmesi halinde, istifa tarihinden itibaren en geç on gün içinde e-SGK uygulaması üzerinden istifa bildiriminde bulunması gerekiyor.
Ev hizmetlerinde çalışanların bir ay içinde kaç günden sonra sigortalı olmak zorunluluğu vardır?
Aynı gerçek kişiyle birlikte ayda 10 veya daha fazla gün evde bakım alanında çalışan herkes de kapsama tabidir. SSI’ye bildirimde bulunması, tabi olduğu sigorta kolları ve prim tutarları yukarıda belirtilenlerden farklı olarak belirlenir.
Kimler ev hizmetlerinde sayılır?
Ev içinde yaşayanlar tarafından yapılabilen temizlik, ütü, yemek pişirme, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile ev dışında yaşayanlar tarafından yapılan çocuk, yaşlı veya özel bakıma muhtaç kişilere ait bakım işleri ev hizmetleri olarak kabul edilir.
Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların sigortası nasıl yapılır?
Sigortalılar, “En az 10 gün ev hizmetinde çalışanların beyanı”nda belirtilen giriş tarihinde kaydedilir. Prim tahakkuku, beyannamedeki çalışma günü sayısına ve günlük kazanç beyanına göre yapılır; aylık prim ve fayda belgesi düzenlenmez.
İhbar tazminatımı vermiyorlar ne yapabilirim?
Çalışan, hak ettiği ihbar tazminatını alamıyorsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne (Bölge Çalışma Müdürlüğü) dilekçe ile başvurarak alamadığı ücret ve diğer haklar konusunda şikâyette bulunmalıdır. Durum, soruşturma memurları tarafından araştırılacaktır.
Hangi hallerde ihbar tazminatı ödenmez?
İşçinin iş ilişkisinin ihbar sürelerine uyulmadan sona erdirilmesi halinde, işçiye genel olarak kıdem tazminatı ödenmez.
İşveren ihbar tazminatı ödememek için ne yapmalı?
Çalışan veya işveren fesih bildirimi sunmalıdır. Fesih derhal ve haklı bir nedene dayanmamalıdır. Sözleşme diğer tarafa bildirimde bulunulmadan feshedilmelidir. Başka bir deyişle, fesih tazminatı ödemekten kaçınmak için bildirim formu sunulmamalıdır.
Bakıcıya tazminat ödenir mi?
Ev işçileri iş hukukuna değil Türk Borçlar Kanunu’na tabidir. Bu nedenle iş hukuku kapsamındaki birçok haktan, özellikle kıdem tazminatından yararlanamazlar.
Ev hizmetlerinde çalışanların işten çıkışı nasıl yapılır?
Ayda 10 gün ve üzeri evde bakım hizmeti veren sigortalının işinden istifa etmesi halinde, istifa tarihinden itibaren en geç on gün içinde e-SGK uygulaması üzerinden istifa bildiriminde bulunması gerekiyor.
Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi ne kadar?
Ayda 10 veya daha fazla gün ev işçisi çalıştıran işverenler için kayıt prosedürü “Kolay İşveren” formundadır. İşveren, ayda 10 veya daha fazla gün kendileri için çalışan bir ev işçisi için günlük asgari ücretin %37,5’i oranında prim öder. Bu miktar, ev işçisinin çalıştığı gün sayısıyla çarpılır.
Ev hizmetlerinde çalışanlar rapor parası alabilir mi?
Bu şekilde çalışanlara sadece İşçi Tazminatı ve Meslek Hastalığı sigorta kolları uygulanırken, Sağlık Sigortası kolu uygulanmamaktadır. Bu nedenle bu kişiler hastalık durumunda SSI Geçici Sakatlık Yardımı (SSI) ve diğer sağlık sigortası yardımlarından yararlanamamaktadır.